2021-12-17 08:32:30• hírek • Bede Emőke

Újabb négy évre szavaztak bizalmat Pataki Csabának

Fotók: Patai Csaba Facebook-oldala
Fotók: Patai Csaba Facebook-oldala

Csütörtök este a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Szatmár megyei szervezete küldöttgyűlést tartott, melynek keretében a tagok arról döntöttek, hogy a következő négyéves periódusban ki töltse be az elnöki tisztséget. Az eredmény senkit sem ért meglepetésként, hisz a több mint 300 támogató szavazatnak köszönhetően a jelenlegi elnök, Pataki Csaba újrázhat.

A megyei küldöttgyűlést Pataki Csaba nyitotta meg, majd a meghívottak köszöntése, illetve a más politikai pártok részéről érkező üdvözlő beszédek után át is adta a szót Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettesnek, az RMDSZ ügyvezető elnökének. Kelemen elsőként a posztjáról hamarosan távozó Altfatter Tamásnak köszönte meg az elmúlt hónapokban nyújtott kiváló prefektusi munkát, s biztosította őt arról is, hogy lesz még magyar kormánymegbízottja a megyének. Ezt követően az ügyvezető elnök a koalíciós tárgyalások lefolyásáról, illetve a kormányalakításról tájékoztatta a megyei RMDSZ tagjait. Mint elmondta, a PSD, PNL, RMDSZ és a kisebbségi frakciók támogatása révén egy olyan stabil kormánya lett az országnak, melyre az elmúlt években nem volt példa.



„Minden koalíciónak azért kell megalakulnia helyi, megyei és országos szinten, hogy a közjót és közügyeket tudja támogatni, hogy a dolgokat egyről a kettőre lehessen juttatni, hogy olyan ügyeket karoljunk föl, melyek a társadalmat előre viszik, amelyek az életminőséget javítják, a reményt visszaadják az embereknek ott, ahol elveszett, megerősítik ott, ahol van, és tervezhetővé, kiszámíthatóvá teszik a jövőt. Ebben a koalícióban az RMDSZ szerepet vállalt, bár bizonyosság az, hogy a matematikailag nem is kellett volna ott lennünk, mert még nélkülünk is meg lett volna a többség. Mindkét párt, a nemzeti liberálisok és a szociáldemokraták is azt kérték, hogy vegyünk részt a koalícióban, és ez egy fontos üzenet, egy fontos gesztus. Üzenet olyan körülmények között, amikor nincsen szükség ránk, és üzenet politikai értelemben, hisz egyrészt ezáltal a mi szakmai tapasztalatainkat, komolyságunkat, felelősségünket értékelik, másrészt pedig szívesen dolgoznak velünk, mindegy, hogy középjobboldali vagy baloldali pártnak titulálják egyiket vagy másikat” – hangsúlyozta Kelemen Hunor. Rávilágított ugyanakkor arra is, hogy noha jelen percben stabilnak látszik a kormány, mégis egy nehéz koalícióról van szó, mert a pártok nem bíznak egymásban, ezért az egyik legfontosabb feladat most a bizalmat megnövelni, s ez által eredményesen, észszerűen kormányozni.


A RMDSZ ügyvezető elnöke után Pataki Csaba tartotta meg az elmúlt négy évről szóló beszámolóját. Mint elmondta, négy évvel ezelőtt, amikor legutóbb bizalmat szavaztak neki a tagok, még senki nem gondolt arra, hogy egy járvány feje tetejére állítja a világot és új kihívásokat teremt. „Sokat kellett változnunk, hisz mi mindannyian a kézfogásos politika híve vagyunk, de hogyan csinálj kézfogásos politikát, mikor nem szabad? A kézfogás fizikai gesztusát sikerült átvinnünk az online világba, és úgy bonyolítottuk le a kampányokat, hogy ha nem is tudtunk kezet fogni, de az emberek mégis úgy érezhették, hogy ott vagyunk köztük a nehéz mindennapjaikban is. Ennek az lett az eredménye, hogy az önkormányzatokban nem csak hogy meg tudtuk ismételni a 2016-os eredményeket, de túl is tudtuk szárnyalni azokat. Ez számokban megmutatkozva azt jelenti, hogy 2016-ban megnyertünk 18 polgármesteri hivatalt, 2020-ban pedig 20-at. 2016-ban volt 13 megyei tanácsosunk, most van 16” – fejtette ki a megyei szervezet elnöke, hozzátéve, hogy a párt számára kedvező arányok a parlamenterek tekintetében is érvényesülnek. Ezt követően Pataki a megyében elindult beruházásokról beszélt, kiemelve a még épülő, illetve a már elkészült hidakat, a felújított megyei utakat, a víz- és szennyvízhálózat fejlesztését, az elkerülő utakat, a kórház fejlesztését és az új szárny építését. Zárszóként Pataki Csaba kitért arra is, mekkora tétje lesz az erdélyi, s azon belül is Szatmár megyei magyarság számára a következő év eseményeinek, azaz a romániai népszámlálásnak és az anyaországi választásoknak.

-


Pataki Csaba beszámolója után az RMDSZ-es képviselők is számot adtak tevékenységükről. Elsőként Magyar Lóránd összegezte röviden az elmúlt időszak eseményeit és eredményeit. A képviselő mindenekelőtt sikerként könyvelte el, hogy az iskolás gyerekek az online térből visszatérhettek a személyes jelenléttel zajló oktatáshoz, majd kitért a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinálási feladataira és a Szatmári Termék néven ismertté vált projektre is. Ami pedig a jövőbeni célokat illeti, Magyar Lóránd a jelenleg állami tulajdonban levő épületek visszaszolgáltatását, a legelőgazdálkodás és az állattenyésztési szektor javítását jelölte ki. Magyar után a másik Szatmár megyei képviselő, Nagy Szabolcs summázta az elmúlt évben elvégzett feladatokat. A képviselői tisztséget első alkalommal betöltő Nagy jelenleg a közigazgatási bizottság tagjaként tevékenykedik, ugyanakkor az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének póttagjaként a strasbourgi vitákon is képviselheti az RMDSZ hangját. Mindezeken túl számos külföldi, elsősorban kisebbségvédelemmel kapcsolatos kiküldetésen is részt vett.


A parlamenti képviselők beszámolói után Altfatter Tamás ismertette a megyei szervezet elnöki tisztségére kiírt szavazás eredményét: a megyei küldöttgyülésen Pataki Csaba több mint 300 támogató szavazatot gyűjtött, így a következő négy évben is ő vezeti a Szatmár Megyei RMDSZ csapatát.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: